Športna prehrana in dodatki za hujšanje

Jabolka podaljšujejo življenjsko doboJabolka podaljšujejo življenjsko doboBCAA aminokislineBCAA aminokislinePrebudite svoje teloPrebudite svoje telo, pomlad je tu!
 Uravnotežena - zdrava prehrana

Uravnotežena - zdrava prehrana

20.12.2012

Vsi ljudje, otroci ali odrasli, starejši ali mlajši potrebujejo dobro - zdravo prehrano in urejene prehrambene navade za pravilen in zdrav razvoj telesa in duha. Športniki oz. ljudje s povečano dnevno aktivnostjo pa so še toliko bolj potrebni posebne obravnave kar se tiče prehrane, zaradi doseganja optimalnih rezultatov in kar se da najboljše izvedbe treninga oz. vadbene enote. Uživanje kvalitetne prehrane pomaga ohranjati želeno telesno težo, ostati telesno fit oz. v formi, in vzpostaviti optimalen živčno-refleksen mišični sistem. Brez pravilne prehrane tudi fizični ustroj posameznika in ne strokovni trenerski tim niso dovolj, da iztisnemo iz sebe vse kar zmoremo. Zraven kvalitetnega treninga oz. vadbe je pravilna prehrana bistvenega pomena, da lahko dosegamo najboljše rezultate tako v profesionalnem športu kot na amaterski oz. rekreativni ravni. Hrana je to kar zauživamo in to kar nujno potrebujemo za nemoteno in zdravo delovanje človeškega ustroja kot celote. Obstaja neka splošnih smernic o športni prehrani oz. prehrani športnikov. Zdrava prehrana oz. športna prehrana vsebuje naslednje elemente:

· -ogljikovi hidrati

· -maščobe

· -proteini(beljakovine)

· Vitamini

· Minerali

· Vlaknine

· Voda

Ogljikovi hidrati so poglavitni »proizvajalci« energije v zgodnji fazi srednje intenzitete treninga in v primerih, ko vadba oz. trening traja krajši čas ( okrog 1 ure). Ogljikovi hidrati nam dajejo oz. zagotavljajo več energije v primerjavi z maščobami glede na isto količino porabljenega kisika oz. kisika pridobljenega iz vdihanega zraka. Ogljikovi hidrati se nahajajo v medu, žitih, krompirju, mleku,sadju,… v različnih oblikah in strukturah.

Maščobe so glavni »dostavljalec«energije pri dalj časa trajajočih treningih oz. vadbah. Proste maščobne kisline oskrbujejo drugo polovico (en del zagotavljajo ogljikovi hidrati) energije potrebne za izvedbo vaje oz. treninga (zmerna telesna aktivnost). Maščobe so skoncentriran vir energije, njihova poraba pri zagotavljanju z oskrbo energije pa ščiti proteine (beljakovine ), da bi se porabljali v iste namene, kar je izrednega pomena saj proteine oz. beljakovine telo potrebuje za gradnjo tkiva.

Proteini oz. beljakovine so osnovni gradniki telesa, pomembni so za igranjo in regeneracijo ter rast tkiv in mišic. Skupaj z ogljikovimi hidrati in maščobami nudijo zagotavljajo energijo in igrajo ključno vlogo v krepitvi imunskega sistema. Vrednosti vnosa proteinov v telo športnika se seveda razlikujejo od vrednosti vnosa manj aktivnih ljudi. Prav tako se razlikujejo vrednosti vnosa v telo odvisno od športne panoge. Povečano uživanje oz. vnos proteinov posledično zahteva povečan vnos vode za odvod dušika z urinom (potreben je dovolj velik vnos vode zaradi povečanega rizika, da pride do dehidracije). Povečan vnos proteinov se kaže v višji stopnji metabolizma, ki potrebuje več kisika.

Minerali so pomembne sestavine v prehrani športnika. Kalij uravnava aktivnost mišic, železo je potrebno za nastanek hemoglobina in prenos kisika, kalcij ima ključno vlogo pri izgradnji močnih kosti in zob, cink skrbi za normalno rast in proizvodnjo energije v mišičnih celicah. Prekomernemu vnosu natrija se je treba izogibati(dobra regulacija za odvod odvečnega natrija v telesu je vadba, ker ga izločamo z znojenjem).

S kalijem bogata živila:banane, pomaranče, krompir

Z železom bogata živila: meso(piščanjčje, puranje), ribje meso, temnozelena listnata zelenjava. Mlečni izdelki so dober vir kalcija.

Vitamini pripomorejo k boljši absorpciji železa in igrajo pomembno vlogo v metabolizmu proteinov, ogljikovih hidratov in maščob. Vitamini delujejo kot antioksidanti in preprečuje poškodbe telesnih celic.

Nivo vode v telesu vpliva na pretočnost krvi(prenašalka hranilnih snovi ter tako posledično energije v telesu). Voda regulira telesno temperaturo. Tekočino je potrebno vnašati v telo redno, kajti ko se pokaže žeja , je to že znak delne telesne dehidracije.
Pošlji prijatelju Dodaj med priljubljene
Natisni stran

<< Nazaj

Na seznam člankov >>


Zadnji komentarji
Za komentiranje se prijavi ali registriraj.
Iskanje na portalu
 


Prijava na e-novice


Spletna trgovina Hujšaj ZdravoZadnje na blogu
...spet z rahlo zamudo vendar od srca: veliko zdravja,radosti in veselja vam želimo v letu 2014... : ...
Pozdravljeni, zavit v delno tančico skrivnosti sem sedel nekje v ozadju skrit in niti ne toliko skri ...
Pozdravljeni, kot že rečeno v objavi hujšajmo počasi vam bom v nadaljevanju opisal svoj jedilnik (mo ...Iskani pojmi